huvudutställning invigning 14 juni
icons of photography

Richard Avedon & HERB RITTS

- From black and white to color

Richard Avedon och Herb Ritts var inte bara fotografer; de var berättare som använde sina kameror för att avslöja djupet och komplexiteten i sina subjekt. Deras arbete fortsätter att inspirera och fascinera, och deras påverkan på fotografi och visuell kultur är omätbar. Genom deras linser får vi en glimt av mänsklighetens många ansikten, och deras arv lever vidare i varje bild de skapade liksom deras globala inflytande och tidlösa relevans.

Richard Avedon, Scarf by Versace

Pågående utställningar

Karl Lagerfeld och Olga Pantushenkova på Karl Lagerfelds Chanel Haute Couture visning Paris 1995
2024
INVIGNING 29 mars

EWA-MARI JOHANSSON – Supermodels Backstage

De softar eller virvlar runt bakom scenen vid bland andra Karl Lagerfeld och Donna Karan-visningar. Deras namn lyser i neonskrift världen över under hela 1990-talet; Helena Christensen, Kate Moss, Claudia Schiffer, Linda Evangelista…sin tids filmstjärnor. I plagg från Karl Lagerfeld för Chanel, Enrico Coveri, Donna Karan DKNY, Badgley Mischka, Ellen Tracy, Anna Molinari för Bluemarin med flera.

I Ewa-Mari Johanssons Supermodels Backstage ser vi hur stämningen backstage går från tidiga morgonens lugna lunk i hemtrevligt stök med kaffemuggar, fix av hår, make up och provande av plaggen – till hyperfokus när visningen väl börjat. Allt kaotiskt på ytan, men organiserat i minsta detalj med en militärisk tajming, så rätt modell bär rätt kläder i rätt ordning. Uppdrag: Att leverera modets teater som på scenen andas idén om fulländning inför en krävande front row-
publik med allt från celebriteter och filmstjärnor till legendariska Anna Wintour och Grace
Coddington på Vouge.
Det här är platsen där allt ställs på sin spets.

Richard Avedon, Dovima with elephants, evening dress by Dior, Cirque d’Hiver, Paris, August 1955
Alltid på museet
egen avdelning

Permanent utställning

Den privata fotosamlingen av internationell kaliber är byggd över 15 år och utgör grunden för museets utställningar. Det är fotografi i världsklass, en unik fotosamling med mer än 550 originalfotografier. Här finns mer än 50 fotografier av Helmut Newton och 40 Herb Ritts.

Väl representerade är också Richard Avedon, Irving Penn, Peter Lindbergh, Steven Meisel, Michael Dweck, Robert Mapplethorpe, Anton Corbijn, Patrick Demarchelier, Chen Man och Steven Klein. Och mer än 40 andra fotografer i världsklass som Chris Levine, Mona Kuhn, Arthur Elgort, Rankin, Ellen von Unwerth, Albert Watson och Nick Knight.

Tidigare utställningar

©Gabriel Isak, Blue Moon
2024
29 mars - 9 juni

Gabriel Isak – Into the blue

Gabriel Isak föddes 1990 i Huskvarna, Sverige. 2016 tog han sin Bachelor of Fine Arts examen i Fotografi på Academy of Art University i San Francisco, Kalifornien. Hans utställning, Into the Blue, inkluderar verk från olika kollektioner som Gabriel Isak har skapat med ett starkt fokus på färgen blå. Här har kameran används som ett verktyg för att skapa bilder fyllda med symboler och känslor i surrealistiska och minimalistiska landskap.

Den blå tråden i utställningen presenterar en lugn och fridfull atmosfär, som berör teman som melankoli, existentialism, psykologi och dröm världen. I ödsliga landskap med anonyma motiv, bjuds betraktaren in att interagera med dem, där de kan föreställa sig själva som motiven, och reflektera tillbaka på sin egna livsresa och upplevelser.

Camilla Åkrans © Girl with Hermes Horse 2006
Tidigare Specialutställning

Camilla Åkrans

Sinnligt, kvinnligt och besjälat.” Så löd slutklämmen i motiveringen när modefotografen Camilla Åkrans 2019 fick tidningen Elles hederspris. Och det är inte första gången hon prisas. Hela tre gånger har hon tidigare av samma tidning valts till Årets modefotograf.

Camilla Åkrans säger i en intervju att hon framställer kvinnor ur samma perspektiv som hon själv vill bli betraktad: Stark, sexig och sårbar, men på en kvinnas villkor.

2022-2023
Tidigare utställning

Undressed for success? Nude and Famous

Världens främsta fotografer har tagit de fantastiska bilderna på kändisar som du aldrig tidigare sett dem – avklädda mitt i lyxen och flärden eller i helt oväntade situationer. Välkommen till 140 unika bilder som får dig att häpna!

Här möter du mängder av världsberömda personer som du aldrig tidigare sett dem – Lady Gaga, The Beatles, Pamela Anderson, Nelson Mandela, Salvador Dali, drottning Elizabeth II, kung Carl XVI Gustaf, Madonna, Richard Gere, Jonas Gardell, Brigitte Bardot, Kendal Jenner och många andra. Men här finns också okända proffsmodeller i den klassiska genren inom fotografin – nakenstudien.

24 sept – 26 MARS 2023
specialutställning

Les Sapeurs - Kongo Kinshasa

Att vara Sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och att få respekt. Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och socialakoder och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på.

Att klä upp sig och paradera på gatorna får dem att känna sig viktiga, vilket gör att de kan glömma sin dagliga kamp i ett kaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.

2022
Specialutställning

ADEY

Välkomna på invigningen av fotograf AdeY’s nya utställning i Galleri Trappan på Falsterbo Photo Art Museum den 10 juni kl. 17–19. Liveuppträdande börjar kl. 18.00.

Performance Freedom. Foto & Copyright © Ewa-Mari Johansson.
2021 - 2022
Tidigare specialutställning

performance freedom

I fotograf Ewa-Mari Johanssons utställning ”Performance Freedom” möter vi starka och självständiga kvinnor i modebilder som skapats för de stora magasinen som Harper’s Bazaar, Donna, Amica och Vogue Sposa, men även bilder ur fotoserier som tar oss till den afrikanska savannen, och till performance-scenen i New York på 1970- och 1980-talen.

Bilderna är från hela hennes karriär som fotograf, från 1980-tal till 2000-tal, och visar mode från Gianfranco Ferré, John Galliano, Norma Kamali, Prada, och det italienska haute couture-huset Lancetti.

På 1970-talet arbetade Ewa-Mari Johansson som toppmodell i New York, Paris, London och Milano och sågs bl a på omslag till italienska Vogue. Hon är utbildad i USA, i konstfotografi på UCLA, Los Angeles, och med filmstudier i New York. Förutom modefoto har hon arbetat med street photography, och reportage- och arkitekturfoto runt om i världen.

Bildbeskrivning: Bilderna i serien Performance, som fotograferades på Södra Teatern i Stockholm undersöker den feminism som Madonna förde in i populärkulturen.

Ellen Von Unwerth Kate and David, New York, 2003
2021-2022
Tidigare huvudutställning

Dressed for success

I premiärutställningen ”Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography” visas drygt 140 exklusiva verk som speglar modefotografiets historia.

Många av de mest ikoniska bilderna finns här i originalversion och 38 världsberömda fotografer är representerade. I vår premiärutställning finns 38 världsberömda fotografer representerade. Följ modefotografiets utveckling över nästan 100 år, många av de mest ikoniska bilderna finns här i originalversion.

Nästan alla fotografier är signerade original, framställda av fotografen själv. Inga upptryckta utställningsexemplar som kopierats för att ställas ut. Med få undantag hantverksmässiga ”Vintage Prints” i begränsad, signerad upplaga.

Falsterbo strandbad

I sydvästra delen av sydligaste Skåne, cirka 30 min bilfärd från Malmö och Öresundsbron, finns Näset med bland annat Skanör-Falsterbo. Här hittar du några av Sveriges vackraste sandstränder och unik natur med rikt fågelliv, tallskog, ljung och klitter.

Sök
Missa aldrig en utställning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad på utställningar och events.