vernissage 24 september 2022
specialutställning

Les Sapeurs – Kongo Kinshasa

Per-Anders Pettersson

Att vara Sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och att få respekt. Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och socialakoder och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på.

Att klä upp sig och paradera på gatorna får dem att känna sig viktiga, vilket gör att de kan glömma sin dagliga kamp i ettkaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.

Per-Anders Pettersson, Les Sapeur – Kongo Kinshasa

Välkommen att möta Sapeurerna

Sapeurer försöker imitera en exklusiv livstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sitt liv, och de flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo.

Rivalerande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna och de medverkar ofta vid större evenemang och i tv- och radioprogram.

sape är en unik subkultur inom Republiken Kongo och DemokratiskaRepubliken Kongo. Projektet fotograferades i Kinshasa, drc 2012–2019.

Per-anders pettersson (1967) är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 35 år långa karriär har han bevakat ett brett spektrum av internationella nyhetshändelser och arbetat med uppdrag och projekt i över 100 länder. Sedan år 2000 har Pettersson fokuserat på berättelser och långsiktiga projekt från länder på den afrikanska kontinenten. Hans bilder har vunnit en lång rad priser och utmärkelser och han har haft flertalet separat-utställningar i såväl Sverige som internationellt.

Hans första bok Rainbow Transit, där han följt den framväxande demokratin i Sydafrikaunder 20 år, publicerades 2013. Hans projekt African Catwalk, om den afrikanska mode-industrin, publicerades 2016. I samband med utställningen Les Sapeurs släpps även hans nya bok ”The Society of Ambianceurs and Elegant People”

Sök
Missa aldrig en utställning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad på utställningar och events.