Om oss

Falsterbo photo art museum

Möt grundarna bakom Falsterbo Photo Art Museum och läs mer om vad som kännetecknar fotokonst.

Om samlarna bakom Falsterbo Photo Art Museum

Bakom satsningen står Malmöparet Claes och Christina Lindquist, som öppnar sin samling för publik och utvecklar ett modernt fotomuseum och unikt besöksmål i Öresundsregionen. Den privata fotosamlingen av internationell kaliber är uppbyggd under över 15 år och utgör grunden för museets utställningar. Det är fotokonst i världsklass, en unik fotosamling med fler än 550 originalfotografier

Vad är Fotokonst

Precis som det är nästan omöjligt att definiera konst i allmänhet, är det svårt att definiera Fotokonst eller Konstfotografi. Kanske kan man formulera det så här:

När fotografen bakom en bild syftar till att inte enbart återge det givna realistiska och neutrala resultatet av objektet, utan försöker förmedla ett personligt uttryck och bildspråk. (Fritt översatt och omtolkat av Jones, Bernard E. Cassell’s cyclopaedia of photography. New York: Arno, 1973)

Vi brukar själv dela in fotokonsten i ett par huvudområden:

  • Konstfotografier tagna av fotografer (Klassisk fotokonst)
  • Konstfotografier framställda av generella konstnärer

Inom den förstnämnda kategorin finner vi bland annat dokumentärfotografer som Garry Winogrand, Steve McCurry, Henri Cartier-Bresson och våra svenska fotografer Christer Strömholm och Anders Petersen och mode- och porträttfotografer som Richard Avedon, Herb Ritts, Steven Klein, David LaChapelle, Peter Lindbergh, Robert Mapplethorpe och Steven Meisel samt svenskar som Hans Gedda.

Inom den sistnämnda kategorin, generella konstnärer, hittar vi konstnärer som Richard Prince, Gerhard Richter, Olafur Eliasson, Cindy Sherman, Gregory Crewdson och svenska konstnären Nathalia Edenmont. Det är vanligt att de generella konstnärerna låter en professionell fotograf ta bilden åt dem eller att de använder redan befintliga bilder.

Möjligen skulle man kunna lägga till en tredje kategori – antika fotografier – som är ett speciellt samlarområde.

Samlingen, basen för den Permanenta utställningen

Nästan uteslutande, med några få undantag, består vår samling av fotografers fotografier. Vår samling består av cirka 550 originalfotografier, alla är signerade, nästan alla är numrerade, de är framställda av fotografen själv. Inga upptryckta utställningsexemplar som kopierats för att ställas ut. Med få undantag hantverksmässiga ”Vintage Prints” i begränsad, signerad upplaga. Många av dem är unika, dvs det finns endast ett exemplar av dem och de flesta finns i mycket begränsad upplaga, 2 – 15 exemplar. Motsatsen till originalfotografier är till exempel osignerade, reproducerade bilder i stora upplagor. Arbetet med att samla ihop fotografierna i samlingen har tagit över 15 år.

Huvuddelen av samlingen är modefotografi, men här finns också porträtt, fotografier som räknas som nutida konst och dokumentärt. Till största delen är fotografierna gjorda av internationellt berömda fotografer, men vi har ett 70-tal fotografier av svenska fotografer.

De mest kända internationella namnen är:

Edward Steichen (1879 – 1973)

.

Steichen var en pionjär inom fotografi. Han utbildade sig inom måleri men började redan 1899 att fotografera. I början av 1920-talet medverkade han ofta i Vouge, där hans modefotografier var banbrytande. Senare blev Steichen under många år chef för fotografiavdelningen på Museum of Modern Art i New York.

Horst P Horst (1906 – 1999)

Horst var en tyskfödd amerikansk modefotograf och var en de tidigare av mästarna inom fotografi. Mest känd för sina glamorösa bilder av kvinnor och mode där Horst i detalj poserade sina modeller i utarbetade, sofistikerade tablåer. Hans unika estetik kan beskrivas som en blandning av surrealism och nyklassicism med dess vördnad för antika grekiska ideal och fokus på form och mysterium, med en livlig sensualitet.

Irving Penn (1917 – 2009)
Penn var en innovatör inom mode-, porträtt- och stillebenfotografering och var en av sin tids främste fotografer. Han fotograferade i stort sett endast i sin studio, med en ren enkel bakgrund, en minimalistisk stil som ändå var banbrytande inom modefotografiet. Under stora delar av sin karriär arbetade han för Vouge, där han under den senare delen av sin karriär utvecklade sin i stil med innovativa modebilder i samarbete Vouges Phyllis Posnick.
Richard Avedon (1923 – 2004)
Richard Avedon var under många år ledande inom den moderna fotografikonsten. Hans arbete i Harper’s Bazaar och Vogue i synnerhet har bidragit till ett nytt utseende inom modefotografi och grafisk design. Hans reklamfotografi imponerar med sin visuella elegans och som porträttfotograf är Richard Avedon bland de allra bästa i modern tid. Han fotograferade ofta utanför studion, med modeller i rörelse. Han finns bland annat representerad på The Museum of Modern Art i New York, Art Institute of Chicago, Fotomuseum Winterthur i Schweiz, och Victoria and Albert Museum i London.
Helmut Newton (1920 – 2004)
Newton är känd som modefotograf och för sina svartvita, provokativa fotografier som publicerades i Vogue och andra modemagasin. Han är en legend inom den moderna fotografin med sina normbrytande genusfotografier av nakna eller klädda, självständiga och starka kvinnor. Under 1930-talet studerade han mode- och porträttfotografi för Yva, en av Berlins ledande societetsfotografer. Han publicerades frekvent i tidningarna Elle och Vogue. Han försökte ofta återskapa det förbjudna och skandalösa – berömda människor tagna på bar gärning.
Albert Watson (1942 – )

Albert Watson är en skotsk fotograf som blandar konst, mode och kommersiell fotografering som har gjort fler än 200 omslag för Vouge. Idag verksam i New York med en stor ateljé. Han har uttryckt sin fotofilosofi som – the bigger personality, the simpler the photo – då hans bilder återspeglar en enkel mångsidighet. Watson har haft separatutställningar på Museum of Modern Art i Milano. Kunst Haus Wien i Wien. City Art Centre i Edinburgh. Fotomuseum i Antwerpen (FOMU. NRW-forumet i Düsseldorf. Forma Galleria i Milano, Fotografiska i Stockholm och Multimedia Art Museum i Moskva. Hans fotografier ingår i de permanenta samlingarna på National Portrait Gallery, Metropolitan Museum of Art i New York, Smithsonian American Art Museum i Washington D.C. bland andra.

IMG_20210804_132252

Butik

Falsterbo Photo Art Museum erbjuder en museishop där du kan köpa fotoböcker, posters, vykort, speciellt utvald inredning och accessoarer, samt konfektyr!

_MG_3400_webb

Visningar

Följ med vår guide på visning i museet och lyssna till berättelserna om fotograferna, motiven och historierna bakom bilderna.

Bistro & Café

I direkt anslutning till Falsterbo Photo Art Museum finns Bistro Perspektiv, en högklassig restaurang med café. Det går bra att besöka Bistro Perspektiv utan att besöka museet.

Falsterbo strandbad

I sydvästra delen av sydligaste Skåne, cirka 30 min bilfärd från Malmö och Öresundsbron, finns Näset med bland annat Skanör-Falsterbo. Här hittar du några av Sveriges vackraste sandstränder och unik natur med rikt fågelliv, tallskog, ljung och klitter.

Sök
Missa aldrig en utställning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad på utställningar och events.