permanent avdelning

Dressed for success

100 years of fashion photography

Välkommen till Europas nya fotokonstmuseum – Falsterbo Photo Art Museum!

I premiärutställningen ”Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography” visas drygt 140 exklusiva verk som speglar modefotografiets historia.

Många av de mest ikoniska bilderna finns här i originalversion och 38 världsberömda fotografer är representerade.

Scrolla ner för att läsa mer om modefotografi och några av de fotografer, både svenska och internationella, som finns med i denna helt unika utställning.

arrow-icon-grey
Kate Moss Descending, 2007 © Mike Figgis / The Little Black Gallery
Fotograf: Julia Hetta
Olaf Heine, Girl Descending a Ramp, Brasilia, 2012
Richard Avedon, Dovima with elephants, evening dress by Dior, Cirque d’Hiver, Paris, August 1955

100 years of Fashion Photography

I vår premiärutställning finns 38 världsberömda fotografer representerade. Följ modefotografiets utveckling över nästan 100 år, många av de mest ikoniska bilderna finns här i originalversion.

Nästan alla fotografier är signerade original, framställda av fotografen själv. Inga upptryckta utställningsexemplar som kopierats för att ställas ut. Med få undantag hantverksmässiga ”Vintage Prints” i begränsad, signerad upplaga. Många av dem är unika, dvs det finns endast ett exemplar av dem och de flesta finns i mycket begränsad upplaga, 2–15 exemplar. Arbetet med att samla och låna ihop fotografierna till denna utställning har tagit nästan 10 år.

Här möter vi bland annat Lisa Fonssagrives, Twiggy, Veruschka, Lisa Taylor, Gunilla Bergström, Naomi Campbell och de andra supermodellerna från 1990-talet, och senare fotografier med Nicole Kidman och Lil’ Kim. Mode från Dior, Yves Saint-Laurent, Versace, lssey Miyake, Alexander McQueen med flera. Se George Hoyningen-Huynes banbrytande modefotografier från 1920- och 1930-talen.

Helmut Newtons normbrytande genusfotografier med nakna, starka kvinnor, Richard Avedons eleganta fotografier i rörelse, Herb Ritts skulpturala, svala och eleganta modebilder, Peter Lindberghs avskalade, osminkade och oretuscherade bilder, Irving Penns perfektionistiska studiofotografier, Patrick Demarcheliers fotografier som alltid visar modellen på sitt mest fördelaktiga sätt och David LaChapelles starka, kraftfulla och färgrika porträtt. För att inte tala om Steven Meisels perfekta modeiscensättningar och Steven Klein, med sitt mörka, speciella bildspråk.

Kvinnliga fotografer har inte varit lika framträdande inom modefotografi, men många har satt avtryck och är och varit betydelsefulla såsom Julia Hetta, Ellen von Unwerth, Chen Man, Lillian Bassman, Deborah Turbeville, och Sara Moon.

Fotograferna som finns representerade har ställt ut sina fotografier på Louisiana i Danmark, Grand Palais i Paris, Getty Museum i Los Angeles, The Metropolitan och Museum of Modern Art i New York, stora utställningar har satts upp i Berlin, Hamburg, Rotterdam, Boston och London. Deras fotografier finns alltid med på stora konstmässor i Basel, London, New York, Shanghai och Paris. Under de senaste årtiondena har 4–5 utställningar gjorts på samma tema, men vi kan inte se att en liknande utställning som denna gjorts någon annanstans.

Det är med glädje vi nu visar upp mycket av det bästa från modefotografiets värld. Välkommen!

Fotografer

Här kan du läsa mer om fotograferna Richard Avedon, Herb Ritts, Chen Man och Ellen von Unwerth, några av de fotografer som är representerade i premiärutställningen ”Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography”.

ELLEN VON UNWERTH
Ellen von Unwerth har förklarat sin feministiska inställning till fotografering som att kvinnorna i bilderna alltid är starka och aktiva även om de också har en sexuell utstrålning. ”Mina kvinnor ser alltid självsäkra ut. Jag försöker få dem att se så vackra ut som de kan, för varje kvinna vill känna sig vacker, sexig och kraftfull”. I början av 1990-talet bidrog hon till födelsen av ”supermodell” -kulten då hon hjälpte till att lansera Claudia Schiffer. Hon förvandlar modemodeller till ikoner när hon presenterar dem som starka, fria och oberoende.
HERB RITTS

herbritts.com

Under 1980- och 1990-talet var Herb Ritts en av världens mest aktade och respekterade mode- och kändisfotograf. Herb Ritts växte upp och bodde i Los Angeles och använde sig fullt ut av naturen, ofta i öknen eller på stranden i det speciella dagsljus som finns där. Han fotograferade oftast mellan klockan 3 och 6 på eftermiddagen, de timmar han kallade de gyllene timmarna. De starka kontrasterna, det grafiska formspråket och de skulpturala bilderna kännetecknar många av hans fotografier. Fulländade kroppar, perfekt ljus, ibland nästan surrealistiska och frysta mitt i rörelsen. Ritts bilder är mode, konst och reklam på en och samma gång.

CHEN MAN
Chen Man är den unga förnyaren av kinesiskt modefotografi och är idag Kinas mest efterfrågade fotograf. Hennes hårt retuscherade bilder bär på flera lager av berättande och i hennes bildvärld tolkas och omtolkas bilden av Kina idag. Ett land mellan gammalt och nytt. Där kan Chen Man ses som en representant för sin generation, den som kallas ”Generation Y=Why”. I Chen Mans fotografier syns också ett iscensättande av fusioner mellan då och nu, öst och väst, tradition och förnyelse, där både normer och skönhetsideal ifrågasätts och omformuleras. Denna dualitet är talande för Chen Mans uttryck och avtryck.
RICHARD AVEDON
Avedon arbetade som modefotograf från 1945 för Harper’s Bazaar, där han snabbt blev den ledande fotografen för tidningen. Han tog sina modebilder på gatorna, stränderna, och på cirkusar och andra för den tiden okonventionella platser. Efterhand blev hans signum att fotografera mode med modeller i rörelse, något som till exempel syns i bilderna från 1960-talet här på utställningen. Från 1966 arbetade han mer och mer för Vogue och 1992 blev han fotograf för tidningen The New Yorker, där hans porträttbilder ofta sågs. Förutom sina nyskapande modefotografier är Avedon även känd för sina porträtt av presidenter, författare och kändisar.

Café & Bistro

I direkt anslutning till Falsterbo Photo Art Museum finns Bistro Perspektiv, en högklassig restaurang med café. Det går bra att besöka Bistro Perspektiv utan att besöka museet.
Sök
Missa aldrig en utställning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad på utställningar och events.