huvudutställning 14 juni 2024 – 19 januari 2025
icons of photography

Richard Avedon & Herb Ritts

from black and white to color

Från Svartvitt till Färgfotografi
Både Avedon och Ritts är kända för sina kraftfulla svartvita bilder, men de arbetade också med färgfotografi och utnyttjade färgens potential för att förstärka sina konstnärliga visioner.

Richard Avedon, Dovima with elephants, evening dress by Dior, Cirque d’Hiver, Paris, August 1955

Välkommen till en utställning med två ikoniska amerikanska fotografer – RICHARD AVEDON & HERB RITTS

Richard Avedon föddes den 15 maj 1923 i New York City och växte upp i en judisk familj i stadsdelen Upper West Side. Han visade tidigt intresse för fotografi och började fotografera redan som barn. Efter att ha tjänstgjort i den amerikanska marinen under andra världskriget, började Avedon sin karriär som fotograf på en av de mest prestigefyllda modetidningarna, Harper’s Bazaar, där han snabbt gjorde sig ett namn med sin unika stil och kreativa vision.
Herb Ritts föddes den 13 augusti 1952 i Los Angeles, Kalifornien. Han växte upp i en välbärgad familj och studerade ekonomi och konst vid Bard College. Ritts började sin karriär som fotograf på 1970-talet och blev snabbt känd för sina eleganta och skulpturala svartvita porträtt av kändisar och modeller. Hans stil kännetecknas av en tidlös estetik och en förmåga att fånga den mänskliga kroppens skönhet på ett sätt som både är kraftfullt och känsligt.

Från Svartvitt till Färgfotografi
Både Avedon och Ritts är kända för sina kraftfulla svartvita bilder, men de arbetade också med färgfotografi och utnyttjade färgens potential för att förstärka sina konstnärliga visioner.

Richard  Avedon började sin karriär i en tid då svartvitt fotografi dominerade både mode- och konstfotografi. Han använde kontraster och skuggor för att skapa djup och dramatik i sina bilder.
Under 1960-talet började han experimentera med färg, särskilt i sina modefotografier för tidningar som Vogue och Harper’s Bazaar. Avedon använde färg för att skapa en ny dynamik och livfullhet i sina bilder, vilket bidrog till att omdefiniera modefotografi

Herb Ritts är mest känd för sina svartvita bilder som framhäver kroppens form och struktur, men han skapade också imponerande färgfotografier.
Han använde färg för att framhäva detaljer och skapa en känsla av närvaro och omedelbarhet som ibland saknas i svartvitt fotografi.
Ett känt exempel på hans färgarbete är hans porträtt av Naomi Campbell från 1990-talet, där han använder färg för att accentuera hennes hudton och den tropiska omgivningen, vilket ger bilden en extra dimension av livfullhet och energi.
Under 1990-talet fotograferade Ritts också vid det berömda Ishotellet i Jukkasjärvi, Sverige. Hans bilder från denna session kombinerar de kalla, blå tonerna från ishotellets interiör med de varma, livfulla färgerna från modeller och kläder, vilket skapar en unik kontrast och en magisk atmosfär.

Richard Avedon och Herb Ritts var inte bara fotografer; de var berättare som använde sina kameror för att avslöja djupet och komplexiteten i sina subjekt. Deras arbete fortsätter att inspirera och fascinera, och deras påverkan på fotografi och visuell kultur är omätbar. Genom deras linser får vi en glimt av mänsklighetens många ansikten, och deras arv lever vidare i varje bild de skapade liksom deras globala inflytande och tidlösa relevans.

 

Bildtext: Herb Ritts Absolut Versace | Marcus Schenkenberg • Absolut Vodka
Sök
Missa aldrig en utställning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad på utställningar och events.