förlängd till mars 2024
Pågående huvudutställning

Helmut Newton

–Provokatören

Han har kallats världens främste modefotograf genom tiderna men också en av de mest provocerande med sina kittlande skildringar av starka, självständiga kvinnor.

I en ny, unik utställning presenterar Falsterbo Photo Art Museum mer än hundra originalbilder signerade Helmut Newton, många udda och sällan visade. Fotografisk geni eller provokatör?

En sak är säker – det här är en utställning som inte lämnar någon oberörd!

Helmut Newton 1975 Woman Examining Man copyright / courtesyHelmut Newton Foundation. Den här bilden väckte stor uppmärksamhet 1975 då Calvin Klein använde den i ett modereportage i tidningen Vogue.
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Unik utställning på Falsterbo Photo Art Museum med premiär 7 april

Helmut Newton föddes i Berlin som Helmut Neustädter 1920. Eftersom han var av judisk börd flydde han 1938 från nazisterna med två kameror i bagaget, och hamnade via Singapore i Australien där han fick medborgarskap och bytte namn till Newton. 1956 inleddes en karriär inom modefotograferingen som saknar motstycke, då han fick ett ettårskontrakt med den brittiska editionen av Vogue.

Karriären tog full fart när han 1961 flyttade till Paris för att på heltid arbeta för franska utgåvan av Vogue. Hans bilder för modetidningarna Vogue och Elle med början under 1960-talet gav honom en miljonpublik och gjorde honom till en levande legend. Som modefotograf lyckades han bättre än någon annan stå stadigt med ett ben i kommersialismen och ett i bildkonsten.

Newton blev rosad men också kritiserad för sitt provocerande sätt att avbilda kvinnor. Men många hyllade honom för att ha brutit tabun och både dokumenterat och påverkat samhällets förändrade inställning till sex och kvinnlig viljestyrka.

Hans bilder, nästan alltid i svartvitt, har en alldeles egen stil där modet kommer i andra hand och den kvinnliga modellen i första rummet. På bilderna finns många världsnamn bland fotomodeller och skådespelare som Catherine Deneuve och Isabella Rossellini. Resultatet blev alltid glamoröst, skandalöst och kittlande. Omvärlden både fängslades och förskräcktes och Helmut Newton blev snabbt den mest kopierade modefotografen under 1900-talet.

Han har ibland kallats cynisk och utnyttjande, men de kända modellerna han jobbat med menar att han inte såg kvinnorna som objekt utan i stället lät dem spela huvudrollen i en spännande berättelse.

Genom sin lins skildrade han den feministiska revolutionen där kvinnor visserligen syntes vara objekt men samtidigt hade full kontroll över sina öden. Där hans tidiga bilder skildrade kvinnor omgivna av lyx och dekadens, förvandlades de med tiden till alltmer amazonlika varelser som självsäkert paraderade med vältrimmade muskler och högklackade skor. De utstrålade auktoritet och tycktes vara intensivt engagerade i ett drama som fortsatte utanför bilden, en större berättelse som åskådaren fick ana sig till.

Av utställningens dryga hundra numrerade och signerade originalfotografier kommer 59 från Christina och Claes Lindquists privata samlingar, medan ytterligare 45 verk lånats in för att ge en mycket bred bild av ett unikt konstnärskap.

Många av de mest kända bilderna finns naturligtvis med, men också ett flertal udda och mycket sällan visade fotografier vilket gör utställningen unik för Skandinavien.
Bland mycket annat visas fem av Newtons mest typiska fotografier i storformat, som antingen är helt unika eller existerar i endast 2–5 exemplar. 

Ett annat mycket ovanligt inslag på utställningen är också de nio bilder han tog 1999 på uppdrag av Volkswagen AG i samband med nylanseringen av The Beetle ”folkabubblan”. De är samlade i en specialgjord aluminiumväska och en bild-CD och är en närmast erotisk skildring av en bilmodell.

Newtons samlingsverk Big Nude består av bilder som fotograferades i storformat 1979–81. Under arbetet tog Newton också 26 dokumentära bilder som skildrar arbetet. Det finns bara två kända uppsättningar av de här 26 bilderna – samtliga signerade – som för första gången i Sverige nu visas på utställningen tillsammans med ett av Newton handskrivet brev.

Helmut Newton avled 2004 i Los Angeles, året efter att han skapat Helmut Newton Foundation för att förvalta hans konstnärliga arv. Newtons bilder har visats på en stor mängd utställningar genom åren. Mycket uppmärksammad blev den retrospektiva utställningen som skapades till hans 80-årsdag och som visades i bl a London, New York, Tokyo och Prag. Hans originalfotografier är idag svåråtkomliga – och ofta unika – och säljs för mångmiljonbelopp på världens stora auktionshus.

Utställningen ”Helmut Newton – provokatören” på Falsterbo Photo Art Museum öppnar den 7 april och pågår till 7 januari 2024.

Sök
Missa aldrig en utställning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad på utställningar och events.