Nyheter
mars 31, 2021

Dovima with elephants – Richard Avedon

Dovima with Elephants av Richard Avedon i stort format på vår första utställning, Dressed for success!
arrow-icon-grey
Richard Avedon, Dovima with elephants, evening dress by Dior, Cirque d’Hiver, Paris, August 1955

Mest betydelsefulla fotografierna

IME Magazine utnämner det till ett av de 100 mest betydelsefulla fotografier genom tiderna. Fotograferingen för ”Dovima with elephants, evening gown by Dior, Cirque d’Hiver, Paris, August 1955” ägde rum en varm sommardag, och Avedon har relaterat hur det första han såg när han kom in i byggnaden var det fantastiska ljuset som föll på djuren: ”Jag såg elefanterna under ett enormt takfönster och på en sekund visste jag… det fanns potential här för en slags drömbild.

”Den långa, smala modellen Dorothy Virginia Margaret Juba, som gick under sitt artistnamn Dovima, symboliserar den eleganta 1950-talsstilen och sägs ha varit den bäst betalda modellen under den perioden. På den här bilden bär hon en svart klänning i vristlängd med vitt skärp från Dior, designad av Diors då 19-åriga assistent Yves Saint Laurent. Richard Avedon berömde Dovima som den sista av de stora eleganta och aristokratiska skönheterna. Han ansåg att hon var den mest anmärkningsvärda skönheten.

Bilden har blivit legendarisk av flera skäl, delvis på grund av det fantastiska ljuset och hur det
förbättrar modellens spektakulära pose. Dovima och elefanterna är en veritabel surrealistisk komposition, både fängslande och oväntad. De kontrasterande elementen ger bilden ett fascinerande djup: ung och gammal, styrka och skörhet, elegans och oanständighet, frihet och fångenskap.

Allt detta, i kombination med de måleriska egenskaperna, gör det mycket mer än ett vanligt modefoto. Fotografiet är ett originalfotografi, framställt och signerat av Richard Avedon.

Fler event & nyheter

Guidad visning i museet

Varje fredag kl 11.00 ingår en gratis guidad visning i entréavgiften. Visningen tar ca 45 minuter men har begränsat antal platser så du måste boka i förväg.